dinsdag 28 augustus 2007

Vrijlating in gijzeling genomen Zuid-Koreanen in Afghanistan aangekondigd

Militanten van de Taliban-beweging hebben gezegd dat ze de 19 ontvoerde Zuid-Koreanen vrij zullen laten die zes weken geleden in gijzeling werden genomen in de provincie Ghazni. Zuid-Korea moet de troepen terugtrekken en stoppen met missiewerk in Afghanistan.

De regering van Zuid-Korea zei dat de beslissing tot stand was gekomen na de toezegging van Seoul dat het zijn troepen uit Afghanistan terugtrekt, zoals al was gepland, aan het eind van het jaar.

Zuid-Korea stemde er ook mee in om al het missiewerk in Afghanistan te stoppen en hun burgers niet meer naar Afghanistan te laten reizen. De Koreanen hadden eerder al een reisverbod ingesteld voor Koreaanse burgers naar Afghanistan.

BBC verslaggever Alastair Leithead in Kabul zei dat er geen precieze datum voor de vrijlating is vastgesteld, maar dat de Taliban eraan werken. Maar volgens de Taliban komen de gijzelaars binnen drie of vier dagen vrij.

Het betalen van een losgeld is niet genoemd, zei de correspondent, maar er wordt gedacht dat dit ook een onderdeel is van de deal.

Een vertegenwoordiger van de Taliban, een functionaris van de regering van Zuid-Korea en bemiddelaars verklaarden in Ghazni dat de gijzelaars zo spoedig mogelijk vrij worden gelaten als mogelijk is.

Vreugde in Zuid-Korea
De aankondiging van de vrijlating werd in Zuid-Korea met grote vreugde ontvangen, waar de familie van de ontvoerden in grote angst verkeren over het lot van hun geliefden.

“Het goede nieuws is eindelijk gekomen”, zei de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun via zijn woordvoerder. Op de televisie waren beelden te zien van huilende familieleden die elkaar in de armen vielen

Eerder deze maand werden Kim Kyung-ja en Kim Ji-na vrijgelaten. Maar zij konden zich niet echt gelukkig voelen over hun vrijlating, zolang de anderen nog vastgehouden werden.

De christelijke kerk waartoe de gijzelaars behoren zei dat al de families in feestvreugde verkeren. Ze bellen allemaal familie en vrienden om het heugelijke nieuws te vertellen.

Het akkoord van dinsdag kwam tot stand nadat onderhandelaars van beide partijen elkaar opnieuw hadden ontmoet in Ghazni.

Stamoudsten en twee diplomaten van de ambassade van Indonesiƫ namen eveneens deel aan de onderhandelingen.

Het was voor de vierde keer dat de twee kampen elkaar rechtstreeks ontmoetten. Bij al de ontmoetingen waren bemiddelaars van het Internationale Rode Kruis aanwezig. Maar het was de eerste keer dat ze weer samenkwamen nadat twee ontvoerde vrouwen twee weken geleden werden losgelaten.

Eind juli hebben de Taliban twee mannelijke gijzelaars vermoord, de pastor van de groep, de 42-jarige Bae Hyung-kyu, en zijn missiegenoot Shim Sung-min, die 29 jaar oud was.

Er verblijven ongeveer 200 militairen uit Zuid-Korea in Afghanistan die deelnemen aan opbouwwerk in het land.

Gijzelingen
Ontvoeringen zijn onderdeel geworden van de tactiek van de Taliban. Hiermee proberen ze het land verder te destabiliseren en eisen ingewilligd te krijgen.

Op 18 juli, een dag voordat de Koreanen werden gegijzeld, werden twee Duitse ingenieurs die voor de VN werken in de provincie Wardak ontvoerd. Een van de Duitsers werd vermoord, de ander wordt nog steeds gevangen gehouden.

Geen opmerkingen: